Van CAD naar AR. Hoe krijg je het snel en schaalbaar?

In de afgelopen 20 jaar CAD-software heeft het ontwerpen en testen van producten realistischer gemaakt voor ingenieurs en ontwerpers. De productiviteit van de ontwerper is verhoogd, de kwaliteit van het ontwerp is verbeterd maar wat blijft is dat het ontwerp is ‘gevangen’ in een scherm van de maker.

De gevolgen zijn dat de klant de vertaalslag moet maken naar hoe het er in het echt uit komt te zien en aannames gaat maken over afmetingen, kleur en andere belangrijke details. Wat weer kan leiden tot herstelwerkzaamheden.

Een kwalitatief hoogstaand ontwerp waardoor de (interne) klant een geïnformeerde keuze kan maken blijft de kern van CAD. Wat zou het voor jou en je (interne) klanten betekenen als je het ontwerp bij jou op tafel of in de ruimte in 3D kan zien? Uit ervaring zien wij dan de beoordeling van het ontwerp vergemakkelijk en je vermindert de behoefte aan dure prototypes en niet onbelangrijk: door het 3D model in de context te zien waar het product strak ook echt komt te staan breng je de klant sneller bij het ‘aha moment’ .met anderen woorden je verkoopinspanningen zijn effectiever

Breng je CAD model in de fysieke ruimte met augmented reality

De technologie die wordt gebruikt om je ontwerp in de fysieke wereld te visualiseren heet augmented reality (AR). Met CAD-ontwerp als broninformatie zijn er in het verleden door veel partijen al verschillende producten op de markt gebracht met visualisatie als doel. Jammer is vooralsnog dat het vaak slechts om een deeloplossing gaat, of er is heel veel handwerk nodig geweest om de CAD-modellen geschikt te maken voor AR.

Deze weg van CAD naar AR vergt kennis van de verschillende softwareprogramma’s en het ontbreekt aan tussentijdse checks of het omzetten van de deelstappen goed zijn gelukt. Daarnaast moet bij ieder ontwerp dat van CAD naar AR moet het proces worden herhaald. Kortom tijdrovend en foutgevoelig.

Als van CAD naar AR een sporadische actie is zie je de bijkomstigheden misschien door de vingers maar wat als je plus zesduizend meubels moet omzetten? Precies dat hebben we gedaan voor de AR app IKEA Place. Deze “3D AR Conversie Pipeline” stelt IKEA in staat om zelfstandig zijn 3D modellen volledig gestroomlijnd naar AR te brengen.

Van CAD model naar AR in 3 stappen

Deze 3D conversie pipeline om CAD naar AR om te zetten werkt als volgt:  

  • De ontwerper levert zijn CAD-ontwerp aan een van de volgende formaten: OBJ, FBX, USDZ.
  • Samen zetten we de regels /parameters op voor het ontwerp zoals: soort materiaal, materiaaleigenschappen, automatische schaduw, presentatie context (binnen en/of buiten). Deze regels slaan we voor je op zodat er een goede basis is voor alle volgende ontwerpen.
  • Ieder ontwerp wordt automatisch omgezet naar een compact presenteerbare bundel, klaar om te tonen met AR in 3D aan je (interne)klant. De AR is te gebruiken op iOS en Android toestellen en er is geen marker nodig.

Dit schaalbare proces vergemakkelijkt de beoordeling van het ontwerp, vermindert de behoefte aan dure prototype en verbetert de verkoopinspanningen met 3D-productvisualisaties. Wil je meer weten? Vraag een geheel vrijblijvende demo aan >> [email protected]