Op de zaak. TWNKLS in het AD

Het is de grootste uitdaging bij het zoeken naar een nieuwe tafel, stoel of kast. Past het nieuwe meubelstuk bij de rest van het interieur? De Zweedse meubelgigant IKEA herkende de hoofdbrekens bij haar klanten en lanceerde daarom anderhalf jaar geleden IKEA Place. Met deze app wordt de nieuwe Billy, Agnetha of Ingmar digitaal ‘neergezet’ in het interieur, zodat meteen duidelijk is of de aanwinst past bij de rest. Inmiddels is de app miljoenen keren gedownload en verkrijgbaar in 40 landen en in 58 talen. Zelf proberen kan hier.

“Toch maar mooi door een bedrijf uit Rotterdam gemaakt”

Hoewel ze al sinds 2016 voor de Scandinaviërs werken, glunderen Gerben Harmsen (48) en Lex van der Sluijs (46) nog steeds als ze het verhaal vertellen. Want het zijn niet de zoveelste wonderkinderen uit Silicon Valley of technische Zweden die de app hebben bedacht, maar de Rotterdammers van TWNKLS. ,,Daar doe je het uiteindelijk toch voor, werken voor zulke bedrijven”, zegt Van der Sluijs. Harmsen knikt. “We zijn ooit samen dit bedrijf begonnen en hadden toen onder andere de droom ook buiten Nederland bekend te worden”.

Die droom is inmiddels ruimschoots uitgekomen. En dat terwijl het duo in 2011 nog dacht dat ze te vroeg waren ingestapt. Augmented reality (AR), de techniek waarmee de IKEA-meubelen in de kamer worden neergezet of de Pokémon in het spel Pokémon Go verschijnen, ontwikkelde zich veel minder snel dan ze dachten. ,,De hype gaat direct losbarsten, dachten wij toen”, zegt Harmsen. ,,Maar dat is allemaal een stuk minder snel gegaan. Die is er nu eigenlijk pas.”Maar de oprichters van TWNKLS gaan ondanks alles toch stug door. Door het doorzettingsvermogen worden ze pioniers in de wereld. ,,Met AR ontstaat een hele manier van werken, leren en spelen. Daar waren wij van overtuigd, dus hebben we doorgezet.” Tot frustratie van het tweetal worden ze de eerste jaren nog te vaak als marketinginstrument ingezet. “Leuk, een spelcomputer uit een folder laten komen. Maar wij wilden echt het verschil maken met de techniek. Zoals bij de IKEA. Miljoenen folders die niet meer gedrukt hoeven te worden”.

AR toepassingen die het verschil maken

De omslag komt wanneer ze in contact komen met een bedrijf dat trapliften voor in huis maakt en plaatst. ,,Alles werd in die tijd met de hand gemeten. Werd er een klein foutje gemaakt, kon de hele installatie weer opnieuw gemaakt worden.” Harmsen en Van der Sluijs laten de techniek de metingen verrichten. Een tablet op de trap richten is genoeg. “Vanaf dat moment zagen bedrijven dat er niet alleen proefballonnetjes mogelijk waren, maar ook toepassingen die het verschil kunnen maken.

De laatste jaren is het snel gegaan. Internationale klanten melden zich in hoog tempo aan, werknemers uit alle windstreken bellen met de vraag of ze bij TWNKLS aan de slag mogen en de voorsprong op de meeste concurrenten blijft. “Ons grote voordeel is dat wij niet alleen de oplossingen kunnen bedenken, maar ook de techniek die daarvoor nodig is. Wereldwijd ken ik maar tien geduchte concurrenten.” En dat in een markt die eigenlijk pas net van de grond komt. “Mensen zijn vaak onder de indruk. Hoe kunnen jullie al acht jaar zo veel werk hebben in een markt die niet bestond?”

Ben jezelf aan het onderzoeken of AR iets is voor jouw organisatie?

Eerst web, toen mobile, nu Augmented Reality.

Hoe ga jij er van profiteren? Precies voor die vraag hebben we een mooie whitepaper geschreven. Daarin vertellen we je wat de 8 manieren zijn hoe AR écht iets kan toevoegen aan je marketing campagnes en sales proces. Klik op deze link om naar de whitepaper pagina te gaan.