Twnkls @ InsideAR 2012

Categories:Conferences, NewsTags: , , , , , , ,

Vorige week zijn Gerben en Lieve afgereisd naar München voor de jaarlijkse InsideAR conferentie. Deze conferentie wordt georganiseerd door Metaio, al jarenlang actief binnen het AR veld.

InsideAR is vooral een visitekaartje van Metaio, waarbij ze demo’s laten zien van samenwerkingsprojecten op het gebied van AR met bijvoorbeeld Volkswagen en Ikea.

De projecten die we voorbij hebben zien komen zijn of hele zware industriële toepassingen (zoals een traingingsmodule voor automonteurs waarbij de gehele auto getrackt wordt door infraroodcamera’s), of simpele AR-browser (junaio) oplossingen waarbij er een 3D model of video op een marker (tijdschrift/ brochure) wordt getoond.

Echt interactieve, of meer game-achtige toepassingen hebben we niet gezien. Dit is jammer, want wij denken dat je hiermee juist onderscheid kunt maken en de toepassingen relevant kunt maken voor een groter en kritischer publiek.

Een greep uit de presentaties

De Lego Digital Box

Naast een aantal vrij technische presentaties van verschillende software- en hardware fabrikanten zoals NVIDIA en Metaio, waren er ook een aantal presentaties die meer gingen over het verkopen van AR aan klanten (Ball Packaging), of over inhoudelijke cases zoals Lego en Ikea.

De case van Lego is nog steeds ijzersterk en wordt momenteel wereldwijd uitgerold. De kracht zit hem in de simpelheid en het spelen met de verbeeldingskracht van kinderen. Ook de tracking werkt vrij goed, wat meehelpt aan een goede beleving.

De case van Ikea vind ik persoonlijk een beetje tegenvallen; van een bedrijf als Ikea had ik meer verwacht. Het idee is dat de Ikea brochure is verrijkt met extra content, die je kunt benaderen door bepaalde pagina’s te scannen. Maar de manier van het presenteren van deze content valt tegen en kan veel beter en spannender. Zo zijn het vooral video’s die fullscreen getoond worden. Met andere typen content wordt vrij weinig gedaan. Er zijn wel een paar 3D modellen (van bijvoorbeeld een bed) maar de kwaliteit is van Google sketch-up niveau en de animaties zijn erg simpel. Het idee is goed, maar de uitvoering kan stukken beter. Wij denken persoonlijk dat Ikea veel hogere punten scoort als ze mensen hun huis laten inrichten met meubels uit de catalogus. Bij twnkls zijn we momenteel bezig met een dergelijke app (whitelabel), waarmee gebruikers hun huis kunnen inrichten met 3D meubels op ware grootte, in de echte ruimte. Zij kunnen deze meubels van alle kanten bekijken, door er simpelweg omheen te lopen met hun iPad. Wie weet ziet Ikea binnenkort in dat dit concept nog interactiever en leuker is dan het scannen van een brochure.

 

Lieve met de Vuzix bril

Verder zagen we dat veel bedrijven inmiddels bezig zijn met Head Mounted Displays, zoals Vuzix maar ook het Beijing Institute of Technology. Blijkbaar zien veel bedrijven toch toekomst in de HMD, en neemt het een vlucht nu Google haar project Glass heeft gepresenteerd. Echter, vind ik de werking nog tegenvallen en erg praktisch zijn ze ook nog niet. Voor mij bijvoorbeeld waren de glazen te groot waardoor de bril steeds van mijn hoofd viel als ik hem niet vasthield. Ook de augmentatie was niet realistisch genoeg; je ziet heel duidelijk dat je door een LCD scherm kijkt, waardoor je snel hoofdpijn krijgt (ook omdat je je erg bewust bent van 2 ogen waardoor je je de hele tijd opnieuw moet focussen op 1 punt).

Wat nieuw voor ons was en een inspiratie qua interactie, was het snappen van een outline van een gebouw aan het echte gebouw. Hierdoor kan de gebruiker zelf de exacte locatie bepalen door de software een handje te helpen. Dit is helaas momenteel nog nodig indien je geen markers (beeldherkenning) gebruikt.

Snapping

 

Wat ook een leuke verrassing was, is dat Metaio aan hun SDK en de Junaio browser nu SLAM technologie heeft toegevoegd. Hiermee wordt er realtime een 3D model van de ruimte gegenereerd, waardoor augmentaties op fysieke objecten geplaatst kunnen worden, in het juiste perspectief (omdat de diepte bekend is).

Daardoor zijn er geen markers of GPS positiebepaling (= erg onnauwkeurig) meer nodig. Dit is een mooie technologie die wij ook zeker zullen toepassen in de toekomst.

 

Na de 2 conferentiedagen was er nog een mooie afsluiter met het Oktoberfest.

De hoeveelheid bier vloeide rijkelijk en werd aangevuld met bratwursten en pretzels. 5 kilo zwaarder stapten wij ’s avonds de nachttrein weer in om terug te keren naar de twnkls studio’s. En wij waren het erover eens: eigenlijk doen wij hele goede dingen bij twnkls en zetten wij net dat stapje meer qua interactie en beleving waardoor onze toepassingen vooruit lopen op hetgeen we op InsideAR hebben gezien. En we sliepen heerlijk….(totdat het brandalarm afging in de trein).

Samen met Metaio proosten op het Oktoberfest

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 3 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)