Next Gen Tech: AR 3.0 (deel 3/4)

Categories:General, TechnologyTags: , , , , , ,

Dit is deel 3 in een serie posts over de toekomst van AR techniek voor eindgebruikerstoepassingen. Klik hier om naar deel 1 te gaan.

AR 3.0

Bij AR 3.0 denken wij aan een aantal combinaties van technieken en concepten die nu voor de allersnelste devices net beschikbaar beginnen te komen. Dat betekent dat grootschalige inzet op de consumentenmarkt voor de meeste segmenten nog enige jaren weg is, omdat er nu eenmaal een aantal jaar overheen gaat voordat de nieuwe generatie devices voldoende verspreiding bereikt heeft. Voor interactieve installaties en zakelijke toepassingen, waarbij de hardware onder eigen controle is, kunnen deze technieken en concepten echter nu al ingezet worden.

Tracking

Qua tracking zien we hier de opkomst van point-cloud methoden zoals SLAM en PTAM op mobiele devices: door je toestel door de ruimte te bewegen wordt in real-time een 3D puntenwolk van de ruimte om de camera opgebouwd zodat feitelijk de hele ruimte als ‘marker’ gaat fungeren. Wat betekent dit? In veel situaties zijn er dan helemaal geen markers meer nodig om een echt ‘sticky’ augmentatie te bereiken. De zwevende gebouwen uit ‘AR 1.0′ gaan dan dus eindelijk landen op hun fundament!

Een voorbeeld van deze techniek (draaiend op een sterke laptop) is te zien in dit filmpje. Let op: die dinosaurussen die je in het begin ziet staan er dus niet echt.

Is het filmpje hierboven nog afkomstig uit een research-lab: nu al is de techniek beschikbaar in consumenten-electronica: de “SmartAR” software-library van Sony is voor ontwikkelaars beschikbaar op de PS Vita (opvolger van de Playstation Portable). Hieronder een filmpje waarin de techniek gedemonstreerd wordt: er wordt een marker neergelegd, en daarop staat een poppetje. Tot zover niets bijzonders.. Maar daarna draait de camera weg van de marker, en toch blijkt het poppetje goed gepositioneerd in het camerabeeld!

Video links: prototype van PTAM op een iPhone 3G, video rechts: Sony SmartAR

Deze techniek kan zowel voor indoor als outdoor producties gebruikt worden, zoals te zien in het spel Reality Fighters.

Presentatie

Zoals te verwachten zal in de volgende generatie niet alleen de tracking van een veel hoger niveau zijn, doordat devices steeds snellere grafische chips aan boord krijgen zal dit ook gelden voor de weergavekwaliteit. Het is een uitdaging om je voor te stellen wat voor concepten er dan te realiseren zijn. Onderstaande video toont de weergavekwaliteit die mogelijk is met de Adreno 220 GPU van Qualcomm.

Devices

Voor deze generatie van technieken zijn dual- en quad-core processoren nodig, zoals ook in de Sony PS Vita zitten. Het zal nog wel even duren voordat dit soort chips zich in voldoende grote aantallen in smartphones en tablets bevinden, maar het ziet er uit als een logische ontwikkeling nu Sony dit pad is ingeslagen.  Tevens is er inmiddels een software-library beschikbaar voor de iPad 2 waarmee ontwikkelaars echt marker-loze applicaties kunnen maken, dus ‘Next Gen’ kan alweer heel snel ‘Current Gen’ worden.

Dit is deel 3 in een serie over de toekomst van AR techniek voor eindgebruikerstoepassingen. Klik hier om naar deel 1 te gaan.

One comment on “Next Gen Tech: AR 3.0 (deel 3/4)

  1. Pingback: twnkls | augmented reality | Next Gen Tech: AR 2.0 (deel 2/4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)