Civil3D gebruikersdag

Op uitnodiging van een relatie heeft twnkls gisteren de Civil3D gebruikersdag bijgewoond. Niet omdat we van plan zijn om één dezer dagen een viaduct te gaan ontwerpen, maar wel om te zien wat er zoal speelt in deze sector waar het gaat om het toepassen van CAD en AR.

Civil3D is een uitbreiding op AutoCAD, met speciale functies voor de civiele techniek, oftewel weg- en waterbouw. Een paar dingen die me direct in het oog sprongen:

  • ook in deze industrie wordt BIM gebruikt, het is dus niet alleen voor gebouwen (ook al staat de ‘B’ van BIM voor ‘Building’)
  • de datasets zijn gigantisch: topografische kaarten van honderden megabytes, hoogtekaarten met honderden miljoenen datapunten, etc. Snel een juiste uitsnede hieruit maken om mee te werken is dus essentieel. Voor een mobiele AR-toepassing lijkt me dit bij uitstek een functie voor een online server: de mobiele applicatie geeft aan dat er een augmentatie moet komen voor een bepaalde locatie, en de server filtert de beschikbare gegevens en biedt deze ter download aan.
  • er is in de civiele techniek een enorme mengelmoes aan coördinatenstelsels: allerlei manieren om locaties op onze mooie aardbol met cijfers te beschrijven. Als we een product zouden willen ontwikkelen dat wereldwijd in te zetten is dan moet hier goed rekening mee worden gehouden. Op de korte termijn kunnen we het natuurlijk nog van geval tot geval handmatig inregelen vanuit het CAD pakket.
  • ingenieurs in deze sector zijn nog relatief onbekend met het fenomeen AR, en een paar demo’s die we hadden meegenomen werden dan ook met grote interesse bekeken en geprobeerd.

We hebben een paar demonstratie-programma’s ontwikkeld om de mogelijkheden van AR voor de civiele techniek te demonstreren.

Het eerste is concept van een design-review applicatie, waarmee een virtuele maquette van het ontwerp kan worden getoond. Er kunnen ook notities bij worden geplaatst, die hun weg terug vinden naar het CAD systeem waarin het ontwerp wordt vastgelegd. Voor deze applicatie wordt gebruik gemaakt van een hand-held device waarmee het model eenvoudig van alle kanten, door meerdere gebruikers, kan worden bekeken.

Het tweede programma visualiseert leidingen onder de grond, een principe dat enorm waardevol is bij het plannen en uitvoeren van bouw- en graafwerkzaamheden. In deze eerste uitvoering wordt de locatie van de toeschouwer met behulp van een AR-marker (het zwart/wit-patroon in de afbeelding) bepaald. Overigens worden de leidingen in de afbeelding links niet op de juiste locatie getoond.

Er zijn dus interessante mogelijkheden voor AR om toegevoegde waarde te leveren in ontwerp-, presentatie- en bouw-processen in de civiele techniek. Het daarbij wel van groot belang dat deze goed aansluiten op de bestaande werkwijzen en software. Twnkls werkt aan de technische invulling om augmented reality toe te passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)