Next Gen Tech: AR 2.0 (deel 2/4)

Categories:General, TechnologyTags: , , , , , ,

De meeste mensen zullen het met me eens zijn dat AR hard bezig is om versie ’1.0′ to ontgroeien, en dat de huidige stand van de techniek ‘AR 2.0′ mag heten.

Indoor tracking

Voor tracking binnenshuis verschuift het gebruik van ‘fiducial’ markers naar zgn NFT markers (Natural Feature Tracking), wat inhoudt dat ieder beeld dat voldoende (voor de computer) interessante details bevat, gebruikt kan worden als basis voor een augmentatie. Denk aan tijdschriftcovers, schilderijen, advertenties, placemats, abris, billboards en wandschilderingen.

Deze verschuiving biedt enorme creatieve mogelijkheden, aangezien nu allerlei beelddragers de basis kunnen worden voor campages, games en creativiteit. Hieronder twee video’s van aansprekende voorbeelden die gebruik maken van deze techniek.

Video links: Rock ‘m Sock ‘m robots (US), video rechts: Scrawl (UK)

Outdoor tracking

Voor tracking outdoor zal het toevoegen van MEMS gyroscopen aan mobiele devices een grote verbetering van de oriëntatie-tracking betekenen. Met andere worden: AR-voorwerpen lijken veel beter aan de werkelijke wereld vast te plakken, op deze pagina is een video te zien waarin de twee varianten vergeleken worden. Met alleen GPS als locatie-bepaling staan die voorwerpen alleen vaak nog wel op de verkeerde plek… Bij twnkls zijn we bezig met een interessante hybride tracker die hier in veel gevallen een oplossing voor biedt.

Video: vergelijking van tracking kwaliteit met en zonder gyroscoop

Devices

Wat devices betreft verwachten wij een sterke verschuiving naar het smartphone- en tablet-platform en het Magic Lens model. Dus veel minder de desktop en laptop thuis, en minder het Virtual Mirror model, hoewel dit laatste nog wel heel interessant is voor interactieve installaties (museum, beurs, etc).

Presentatie

Mobiele devices hebben tegenwoordig allemaal een grafische 3D versneller aan boord en ondersteunen OpenGL ES 2.0. Daardoor zijn steeds fraaiere en complexere augmentaties mogelijk, zie hier bijvoorbeeld wat mogelijkheden van de NVidia Tegra 2, een dual-core processor met ingebouwde 8-core GPU.

Afbeelding: Unigine Crypt demo draaiend op device met NVidia Tegra 2

User Experience

Door de verschuiving naar mobiele devices komen ook de interactiemogelijkheden daarvan beschikbaar voor applicaties. Denk hierbij onder andere aan:

  • multi-player spellen (zie het Rock ‘m Sock ‘m spel hierboven),
  • multi-touch interactie (zie Scrawl hierboven),
  • het vrij kunnen bewegen met de camera (itt de ingebouwde webcam van een laptop),
  • de mogelijkheid dat er ook tracking kan plaatsvinden op een NFT marker die niet volledig in beeld is, zodat je bijvoorbeeld met je telefoon dichter naar het speelveld kan om je game-elementen van dichtbij te bekijken (itt vierkante fiducial markers die altijd helemaal in beeld moeten vallen)

Conclusies

Door het beschikbaar komen van Natural Feature Tracking technieken op smartphones en tablets, en de sterk toegenomen prestaties van deze devices, én de sterk toegenomen marktpenetratie van deze devices, ontstaan er buitengewoon interessante mogelijkheden voor marketing, educatie en infotainment toepassingen. Voorwaarde hiervoor is wel dat er een sterk beeld voorhanden is (dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen) om de tracking op te baseren.

De kwaliteit van outdoor AR wordt steeds beter door het gebruik van gyroscopen en de combinatie met beeldherkenning. Daardoor kunnen nu al hoogwaardige augmentaties gerealiseerd worden voor presentaties (bijvoorbeeld van kunst, cultureel erfgoed, vastgoed en infrastructuur) en andere toepassingen waarbij de toeschouwer zich op een vast aantal plekken bevindt.

Voor een aantal toepassingen is de droom om ook allerlei locaties en voorwerpen te kunnen augmenteren waarbij de gebruiker helemaal vrij kan rondlopen en rondkijken. Hier zijn we bij twnkls in het lab mee bezig, en het is een belangrijk onderdeel van “AR 3.0″ waar we in de volgende post in deze reeks een beeld van zullen schetsen.

 

Dit is deel 2 in een serie over de toekomst van AR techniek voor eindgebruikerstoepassingen. Klik hier om naar deel 1 te gaan. En hier voor deel 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)